Menu:

Historia
Przechowywanie
Przepisy
Nalewki
Polecamy:

Wino - Portugalia - złota kolekcja win portugalskich
Wino, wina francuskie, sklep z winem

Wino z jabłek

Przepis na wino z jabłek


Składniki: 10 kg kwaśnych jabłek (słodkie trzeba łączyć z kwaśnymi) 1,5—1,8 kg cukru, 3 l wody, drożdże.
Ze zdrowych, umytych, pokrojonych na części jabłek usunąć pestki i gniazda nasienne. Odcisnąć moszcz w maszynce alfa lub w sokowirówce. Można także jabłka przepuścić przez maszynkę do mięsa. W tym przypadku miazgę zebrać w dużej, emaliowanej (nie poobijanej) misce lub wiadrze, lekko posłodzić i odstawić pod przykryciem na kilka godzin, następnie wycisnąć moszcz, np. przez wyprany i wyprasowany gorącym żelazkiem woreczek flanelowy.
Moszcz wlać do butli lub balonu, mierząc jego objętość i dodać nieco więcej niż połowę cukru, którego ilość ustalamy w stosunku do objętości moszczu (25—30 dag na litr). Cukier przed dodaniem należy rozmieszać z przegotowaną wodą (0,5 szklanki na litr moszczu). Dobrze wymieszać zawartość balonu, dodać przygotowaną pożywkę, matkę drożdżową i ponownie wszystko dobrze wymieszać, poruszając balonem ruchem kolistym, a także mieszając wewnątrz (ostrożnie) czystą, wyparzoną drewnianą łyżką lub łopatką.
Butla, o czym już pisaliśmy, powinna być napełniona do 3/4 objętości. Początkowo w otworze balonu umieścić korek z wyjałowionej waty, a następnie obwiązać czystym kawałkiem płótna. Balon odstawić na tydzień. Po tym okresie dodać resztę cukru. W tym celu należy odlać nieco fermentującego nastawu i wymieszać z nim cukier, po czym wymienić watę na korek z rurką fermentacyjną. Po 6 tygodniach, gdy fermentacja słabnie, ściąga się wino do drugiego balonu, lekko zatyka czystym korkiem owiniętym watą i pozostawia do dalszego samooczyszczenia. Po 3 miesiącach wino ściąga się do czystych, wyparzonych butelek z ciemnego szkła, szczelnie korkuje i lakuje. Okres dojrzewania wina z jabłek trwa kilka lat.

Wino z jabłek mocne Na 10 l moszczu z jabłek dodać 5 litrów syropu (sporządzonego z 2 kg cukru i 3,75 l wody), matkę drożdżową, 25 g kwasu cytrynowego i 6 g pożywki. Dalej postępować zgodnie z wyżej podanymi wskaźnikami.
Wino ze słodkich jabłek Na 10 litrów wina zużywa się 6—7 kg jabłek, 1,6 kg cukru, drożdże, wodę, 5 g kwasu cytrynowego i pożywkę dla drożdży. Postępować zgodnie z wcześniej podanymi wskazówkami.
Wino ze spadów 5—6 kg jabłek, 6 l wody, 3 g pożywki. Przy użyciu drożdży Tokay dodajemy 240—340 dag cukru, a przy innych drożdżach 160—200 dag. Dalej postępujemy zgodnie z wcześniej podanymi wskazówkami.
Wino z suszonych jabłek Składniki: 2 kg suszu z jabłek, 8 l wody, 3 kg cukru, 3 g pożywki, drożdże winne.
Suszone owoce umyć, osączyć, zalać wrzącą wodą i poczekać aż ostygną. 1/3 ilości cukru (1 kg) wymieszać z przestudzoną gotowaną wodą (niewielką ilością), matką drożdżową i pożywką. Dodać to do moszczu. Wymieszać i zamknąć balon korkiem z waty. Po 24 godzinach przetrzeć przez sito i ponownie zlać do umytego balonu. Po 3 dniach dodać kolejną część cukru (1 kg) rozpuszczonego w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wymieszać i ponownie zamknąć korkiem z waty. Po 3 kolejnych dniach dodać syrop z ostatniej części cukru (1 kg). Fermentować w balonie zamkniętym korkiem z rurką fermentacyjną.