Menu:

Historia
Przechowywanie
Przepisy
Nalewki
Polecamy:

Wino - Portugalia - złota kolekcja win portugalskich
Wino, wina francuskie, sklep z winem

Wino ze śliwek

Przepis na wino z śliwek


Wino ze śliwek sporządza się rzadko, gdyż trudno wyciska się z nich moszcz. Natomiast młode wino ciężko się klaruje i bardzo powoli dojrzewa. Najczęściej sporządza się z mirabelek ciężkie wino deserowe (o zawartości powyżej 15% alkoholu i cukru 12— 15%).
Pestki możemy usuwać ręcznie lub je wygniatać na gorąco (w temperaturze 50— 60°C). Miazgę poddajemy 2-, 3-dniowej fermentacji, a następnie odciskamy moszcz i dalej postępujemy według wcześniej podanych przepisów. Naturalnie, do miazgi dodajemy pirosiarczyn sodu i silną matkę drożdżowa, (Tokay lub Portwein) wraz z pożywką.

Wino ze śliwek o mocy 15%
moszcz ze śliwek 10,0 l
cukier 2940 g, czyli 1,84 l
woda 3,16 l
Razem doprawiony moszcz 15.0 l


Wino ze śliwek o mocy 16%
moszcz ze śliwek 10,0 l
cukier 3195 g, czyli 2,0 l
woda 3,0 l
Razem doprawiony moszcz 15,0 l


Wino ze śliwek o mocy 17%
moszcz ze śliwek 10,0 l
cukier 3450 g, czyli 2,16
woda 2,84
Razem doprawiony moszcz 15,0 l


Wino ze śliwek o mocy 18%
moszcz ze śliwek 10,0 l
cukier 3705 g, czyli 2,32 l
woda 2,68 l
Razem doprawiony moszcz 15,0 l


Wino z suszonych śliwek
Kilogram suszonych śliwek zalać 8 litrami wrzątku. Po ostudzeniu dodać 3 g pożywki, matkę drożdżową (Malaga). Po upływie doby dodajemy syrop z pierwszej części cukru (1,5 kg). Następnie co dwa dni dodajemy syrop sporządzony z 0,75 kg cukru. Ogółem dajemy 3 kg cukru. Nastaw poddajemy fermentacji jak zwykle.

Wino,wina - serwis winiarski