Menu:

Historia
Przechowywanie
Przepisy
Nalewki
Polecamy:

Wino - Portugalia - złota kolekcja win portugalskich
Wino, wina francuskie, sklep z winem

Wino z wi¶ni

Przepis na wino z wi¶ni


Na Na wino najlepiej nadaj± się wi¶nie o mocno zabarwionym soku. Owoce po usunięciu ogonków trzeba wydrylować. Sok z wi¶ni uzyskuje się łatwo, więc nie ma potrzeby fermentowania na miazdze. Moszcz wi¶niowy fermentuje łatwo i burzliwie, osi±gaj±c 15—16% zawarto¶ci alkoholu. Przy wyrobie win z wi¶ni na każdy litr moszczu dodajemy 1 g kwasu cytrynowego.
Wina czerwone wytrawne lub półwytrawne najlepiej sporz±dzać z wi¶ni w poł±czeniu z czarnymi jagodami; wina półsłodkie i słodkie — z jagodami, jeżynami i niewielk± ilo¶ci± czarnych porzeczek; deserowe —z niewielkim dodatkiem czarnego bzu, czarnych porzeczek, truskawek, malin, ¶liwek itp.
Po skończonej fermentacji wino trzeba dosłodzić.

Wino wi¶niowe lekkie o mocy 10%
moszcz z wi¶ni 10,0 l
cukier 2450 g, czyli 1,53 l
woda 8,47 l
Razem doprawiony moszcz 20,0 l


Wino wi¶niowe lekkie o mocy 11%
moszcz z wi¶ni 10,0 l
cukier 2750 g, czyli 1,71 l
woda 8,29 l
Razem doprawiony moszcz 20,0 l


Wino wi¶niowe stołowe o mocy 12%
moszcz z wi¶ni 10,0 l
cukier 2600 g, czyli 1,62 l
woda 5,88 l
Razem doprawiony moszcz 17,5 l


Wino wi¶niowe stołowe o mocy 14%
moszcz z wi¶ni 10,0 l
cukier 2900 g, czyli 1,82 l
woda 5,68 l
Razem doprawiony moszcz 17,5 l


Wino wi¶niowe mocne (15%)
moszcz z wi¶ni 10,0 l
cukier 2850 g, czyli 1,78 l
woda 3,22 l
Razem doprawiony moszcz 15,0 l


Wino wi¶niowe mocne (16%)
moszcz z wi¶ni 10,0 l
cukier 3100 g, czyli 1,94 l
woda 3,06 l
Razem doprawiony moszcz 15,0 l


Wino wi¶niowe mocne (17%)
moszcz z wi¶ni 10,0 l
cukier 3350 g, czyli 2,09 l
woda 2,91 l
Razem doprawiony moszcz 15,0 l


Wino wi¶niowo-jagodowe lekkie (10%)
moszcz z wi¶ni 5,0 l
moszcz z czarnych jagód 4,0 l
moszcz z jeżyn 1,0 l
kwas cytrynowy 30 g
cukier 2640 g, czyli 1,65 l
woda 8,35 l
Razem doprawiony moszcz 20,0 l


Wino wi¶niowe wieloowocowe stołowe (13%)
moszcz z wi¶ni 5,5 l
moszcz z czarnych jagód 3,0 l
moszcz z jeżyn 1,0 l
moszcz z czarnych porzeczek 0,5 l
kwas cytrynowy 20 g
cukier 3070 g, czyli 1,91 l
woda 5,59 l
Razem doprawiony moszcz 17,5 l


Wino wi¶niowe wieloowocowe mocne (16%)
moszcz z wi¶ni 6,0 l
moszcz z jeżyn 2,0 l
moszcz z czarnych porzeczek 1,0 l
moszcz z truskawek 0,75 l
moszcz z malin 0,25 l
kwas cytrynowy 15 g
cukier 3245 g, czyli 2,03 l
woda 2,97 l
Razem doprawionv moszcz 15.0 l

Dobre wino możesz także kupić - polecamy - sklep z winami

Wino,wina - serwis winiarski